Kedves Testvérek!
 
Az ismert okok miatt ideiglenesen elmaradnak az Istentiszteletek, konfirmációs előkészítők, biblia óráink, és minden egyéb alkalmunk.
 
Az Istentiszteleteket minden vasárnap reggel 10.00 órától közvetítjük a templomból, ahol zárt ajtók mögött tudjuk megtartani. A közvetítést a megszokott helyen tudja mindenki elérni a honlapunkon,  (http://pozsonyiuti.reformatus.hu) a következő menüpont alatt: Élő ige / Igehirdetések és előadások / Aktuális videó igehirdetések.
 
Kérünk mindenkit, aki teheti, hetenként a perselypénzt dobja be a virtuális perselybe banki átutalást igénybe véve.

Számlaszám:                                     11713005-20544351-00000000

Kérjük, hogy a megjegyzés rovatba írjuk be: perselypénz.

 

Hirdetjük, ha bárkinek segítségre van szüksége, akár bevásárlás, vagy egyéb területen, jelezze a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Telefonon is kereshetnek a 06-1-329-4062 vagy a 06-30-378-9827-es (Berkesi Gábor lelkész) vagy a 06-20-379-3655-ös (Székely Tamás beosztott lelkész) telefonszámokon. Kérjük a kedves testvéreket, hogy lehetőség szerint inkább telefonon, vagy elektronikusan keressenek bennünket, ezzel is tartsuk be mi magunk is a hatóságok által előírt minimális kijárás követelményét.

 

Áldás Békesség

Berkesi Gábor lelkész és Dr. Vajda László gondnok. 

2020. június 22-e és június 26-a között hétfőtől péntekig, 8.00 órától 17.00 óráig hittanos napközis tábort tartunk a Gyülekezetben! (Cím: 1133 Budapest, Pozsonyi út 58.)

Jelentkezéshez kérjük, töltse ki az alábbi Űrlapot:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8xU3G7g4F32nXBk6k5AAd_OiUh0QNYjED8TSAJwjDqoMuWw/viewform

Szeretettel várjuk!

 

Mi is az a böjt? Az átlagember kapásból recitálja a betanult választ: nem szabad húst enni. Van, ki ingatja a fejét a kérdést hallva: nem tudom, nem tudok mit kezdeni vele. Produkció – mondja a cinikus – megint eltelt egy nap és meg tudtam állni, hogy ne egyek húst. Gratulálok magamnak, jó keresztény vagyok.
Ennyi lenne? – kérdezünk vissza. Gasztronómiai megfelelés? Könnyed fogyókúra? Semmiképpen sem. Böjt annyit tesz, hogy számomra valami nagyon nagy jelentőséggel bíró dologról tudatosan lemondok az embertárs mentéséért, akár életmentéséért, szeretetből, hitből az ő javára mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Nézzünk néhány példát!


„…ha testemet tűzre adom is…” 1Kor 13,3. Az ókor világában volt egy jogi lehetőség hellén földön, valaki más elítélt helyett elszenvedni az ő büntetését. Egy átlag családos sok gyermekes polgár eladósodott, következett a könyörtelen, szociálisan érzéketlen büntetés mindaddig, míg az illető le nem rótta tartozását. Egy gyerektelen testvér, rokon, barát átlátva a helyzet drámaiságát, megtehette, hogy eladja magát rabszolgának, a kapott pénzt odaadta az elítéltnek, hogy rendezze adósságát. Így elejét vette a család széthullásának. Hiszen mit tehettek volna az elítélt utódai apai gondoskodás nélkül? Ez is böjt, igaz extrém, nem hétköznapi szeretetgesztus, sokkal inkább szeretetkiáradás. Az „önkéntes” rabszolga karjába a tulajdonos beleégette címerét, vagy a rabszámot. Innen való a Szeretet Himnuszából való idézet: ha testemet tűzre adom is…


„Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért (szeretteiért)” Jn 15,13. Sok, sok évvel ezelőtt egy német orvosi szaklapban volt olvasható a következő történet:
Egy asszony egyedül nevelte egy szem gyermekét, kislányát. A kicsi egészséges volt, bár genetikai, születési rendellenesség következtében csak egy vesével rendelkezett. Mégis úgy tűnt, minden rendben van. Néhány csendes, derűben eltöltött év után a bibliai Kármel-hegy villámlás meglepetéseként érkezett egy alapos kivizsgálás könyörtelen zárójelentése: a lányka egy szem veséjét gyilkos kór támadta meg, ha élni akar, azonnali szervátültetés szükségeltetik. A bajt tetézte, hogy csak valami egészen speciális szervet fogad be a teste. Hiába a fogcsikorgatva összegyűjtött pénz, rohangálás, sírás, ordítás, kérlelés az anyja részéről; konok, makacs következtetéssel tartotta magát a halál-szagú zárójelentés. Ekkor az anya úgy döntött, megvizsgáltatja magát. Az eredmény nem vártan sikeres lett: odaadhatja gyermekének veséjét. Igen ám, de ekkor derült ki egy újabb szívbemarkoló tény, egyik veséje hosszú évek óta pang, nem működik. Mit tegyen? Sokan kérték, legyen bölcs, gondolja meg a döntést, hiszen még fiatal, férjhez mehet, lehet gyereke. Azon kapta magát, hogy mindenféle előzmény nélkül, megtanult imádkozni. Nem sokat hezitált, fölfeküdt a műtőasztalra, ősi, belülről jövő anyai ösztöne azt diktálta, inkább a gyerek éljen. Miközben fölfeküdt, az addig pangó, élettelen veséjének működése beindult! Mi van ilyenkor? Mit mond a szakma, a tudomány, mit mondanak mindent agyonbeszélő filozófusok, kimagyarázó szociológusok, tudálékos pszichológusok, közhelygyártó örök óságszagú papok? A Biblia ezt mondja: az Isten szeretet, a szeretet soha el nem fogy. 1Jn 4,16 és 1Kor 13,8


„Úgy szeretette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen” Jn 3,16. Végül gondoljunk Jézus böjtjére! Otthagyta a menny-magas ragyogó, tiszta világát („amit emberi szem nem látott, fül nem hallott, emberi szív meg nem gondolt” 1Kor 2,9) és eljött ebbe a megbolondult, frusztrált, Mammon istenért nyáladzó, az egót a legfőbb trónra ültető földi életbe. Ő, aki bűnt nem ismert, bűnné lett érettünk, halált nem látott, mégis meghalt, az igei „valakiért”. Elhozta közénk az ő személyes országának soha el nem múló, változhatatlan jó ízét. Mekkora lemondás, micsoda, emberi szavakkal, megköszönhetetlen kegyelem! Áldassék az Ő neve!
Kedves Olvasók! Kérem, gyűjtsék össze életük hétköznapi „böjti szilánkjait” és bibliaórákon beszéljünk róla, arról, amit eddig átélhettek kegyelemből! Gazdagítsuk, bátorítsuk egymást egyre inkább szorongó mindennapi világunkban!

Berkesi Gábor

Kedves Gyülekezet!

Hirdetjük, hogy 2018. őszén is megkezdjük a gyermekek számára meghirdetett konfirmációs órákat, várjuk a jelentkezést a Lelkészi Hivatalban.  Az alkalmak péntek délután lesznek 3 órától, az azonban senkit se tartson vissza, ha az időpont esetleg problémát okoz, ebben az estben igyekszünk segítséget adni. 

ElőtérA Pozsonyi úti Református Kulturális Központ kialakításának tervéhez

Előzmények

A gyülekezet régi vágya, hogy az altemplom, mint az eredetileg is közösségi események helyszíne – több évtizedes hányattatott sorsa után – ismét a lelki, kulturális élet terévé váljon. Felismerve a hasonló egyházi létesítmények adta lehetőséget valamint az egyházi kulturális programok helyszíni hiányosságait, megfogalmaztunk egy programot, ami alapján a Hálaadás Templom altemploma egy Kulturális Központ helye lehetne.

Az épület történetéről

A Pozsonyi úti Református templomot az 1930-as évek második felében, Tóth Imre és Halászy Jenő pályadíjas tervei alapján Wanner Henrik vezetésével építették. Az építkezés több ütemben folyt. A háború viszontagságaiban mind az épület, mind az akkori gyülekezet megpróbáltatott, de Istennek hála, mindkettő egyben maradt. A háború utáni időszak nehézségei ellenére is folyamatos szolgálat, lelki élet jellemezte a gyülekezetet.

Maga a Templom – a hozzá szorosan kapcsolódó parókiával – a modern magyar építészet karakteres gyöngyszeme. Tiszta, a szó legjobb értelmében egyszerű, a református lelkiséget is hűen tükröző épületegyüttesről beszélhetünk. A Duna partján álló modern templom – önálló harangtornyával – a pesti oldal emblematikus, városképi védettséget élvező eleme.

Az eredeti terv szerint a templom életének elején az altemplomban komoly gyülekezeti, közösségi élet folyt. Ennek részét képezte az altemplom nagytermében ma is fellelhető színpad, kisszínházi tevékenység. A háború előtt épített budapesti református templomokban több helyen található ilyen funkció, tehát tudható, hogy a keresztyén közösségeknek fontos volt a kultúra terjesztése, előadások szervezése, az evangélium ezen kereteken belüli hirdetése is.

Alaprajz - színház elrendezésTervezési program

A Hálaadás Templom altemplomában Kulturális Központot szeretnénk létrehozni. Ennek megfelelően – gyakorlatilag az eredeti állapot visszaállításával – az altemplom terének kitisztításával a nagytermet ismét egybefüggő térként lehet használni, a bejárat(ok) tere(i) és a megmaradt színpad mögötti terek kiszolgáló helyiségek soraként értelmezhető.

Az altemplom többféle funkciónak adhat helyet. Egyrészt a már említett színház újra értelmet kap, másrészt a nagyterem konferenciák, közösségi összejövetelek, hitéleti alkalmak, esküvők, nagyjából 200 főt befogadó rendezvények terévé válhat.

Tervünkben a felújítás mértékének megfelelő, hosszú távon a gyülekezet életét valamint a megfogalmazott kulturális „küldetést” jól szolgáló, reményeink szerint az épület karakteréhez igazodó megoldásokkal éltünk.

Terv

A felmérést követően vázlattervet készítettünk, amit a presbitérium és a gyülekezet tagjai előtt bemutattunk. Az így elfogadott vázlattervnek és a bemutatón elhangzott kérdéseknek és kéréseknek megfelelően alakítottuk ki a végleges tervet. A tervezésben több szakági tervező is részt vett, hiszen a funkció összetettsége, valamint a ma hatályos rendeletek ezt megkövetelték.

Szerkezetek

Burkolatok

Tervünk szerint – a néhány éve kialakított női vizesblokkot és teakonyhát kivéve – valamennyi alagsori helyiség padlóburkolatát felújítjuk, cseréljük. Az előtér és nagyterem teljes padlórétegrendjét cserélni kell, hiszen a tervezett nedvesség elleni védelem és az ipari parketta burkolat más rétegeket kíván, mint a töredezett kőburkolat. A kiszolgáló helyiségekben a funkciónak megfelelő követelményeknek megfelelő minőségű (pl. csúszásmentesség, kopásállóság) greslapburkolatot terveztünk.

EsküvőA falakra a helyiségek funkcióinak megfelelő festés, lángmentesített falburkolati elemek vagy a padlóburkolat fektetési irányaival, kiosztásával összhangban lévő csempeburkolat kerül. A falakra (részben akusztikai okokból) lángmentesített Perfetti lemezek kerülnek.

Nyílászárók

Minden külső nyílászárót az eredeti formájában kell felújítani. Ennek megfelelően az ablakok vasalatát, záródását, illesztéseit, tömítését ellenőrizni kell. A kapcsolt gerébtokos ablakokba – a jelenlegi többféle üveg helyére – a jobb hőszigetelés érdekében új üveg kerül, de az üveg cseréje nem jelenti a homlokzat megváltoztatását. Valamennyi külső ablak, ajtó felülkezelése szükséges, tehát a mázolást fel kell újítani.

A külső ablakoknál (nagyterem) új követelmény az akusztikai szigetelés. Ennek megfelelően szükséges a nyílászárók akusztikai javítása. Ezt részben egy a fix falburkolat mögül feltolható akusztikai táblával érjük el.

A belső nyílászárókat egyes esetekben ki kell cserélni. Valamennyi belső ajtót, ablakot fel kell újítani. A felújítás és csere részben a magasabb színvonal elérése, részben a funkcióból adódó követelmények teljesítése érdekében történik. A hatályos rendeletek miatt a nyílászárókat a menekítés, kiürítés szempontjai szerint kell kialakítani.

SzínpadSzínpad

A meglévő színpadot felújítjuk, annak padlóját, a nézőtér felől felvezető kis lépcsők mellvédjét kicseréljük, a színpad mögötti fal ajtajait átalakítjuk, részben megszüntetjük. Bár jelen tervben a színpadtechnikával részletesen nem foglalkozunk, az összefüggések miatt természetesen feltüntettük azokat a kellékeket (pl. színpadi függöny, háttérfüggöny, paravánok), melyek ezen funkció elengedhetetlen részei. Tettük ezt azért is, mert az ilyen „apróságok” utólagos beépítése mindig a már elkészült terek rombolásával járna, illetve a megbízói szándék, valamint az ennek érdekében szervezett szakmai egyeztetések egyértelműen ezt követelték meg.

A színpadtechnikával részben audiovizuális, részben világítástechnikai tervfejezetben foglalkoztunk, de természetesen az egész altemplom elektromos hálózatát, annak felújítását érintő tervrész is tartalmazza a szükséges kapcsolódási pontokat, hálózatokat.

Az építész tervek a legfontosabb színpadi kellékek tervét, helyét meghatározzák, tartalmazzák.

Világítás

VilágításAz altemplom elektromos hálózati tervét (világítás, biztonsági fények, hálózat, riasztórendszer, LAN hálózat stb.) egy világítástechnikai méretezéssel egészítettük ki. Ebben a nagyterembe és az előtérbe tervezett, részben a süllyesztett álmennyezetbe, részben a meglévő mennyezetbe süllyesztett lámpákat és a rejtett világítást biztosító fényforrásokat tüntettük fel. A belső tér határoló felületeinek érzékeny kialakítása (burkolatok, falpilaszterek) nemcsak esztétikai minőség növelését, hanem funkcionális célokat is szolgál. Ennek fontos részét képezi a világítás (pl. oszlopok tövénél besüllyesztett fényforrások, rejtett surló fények, álmennyezeti lámpák), mely tervünk szerint egy modern, rugalmasan programozható („Dali”), központi szabályozással alakítható ki. Természetesen mindez a színpadtechnikai berendezésekkel összhangban történik, tehát a belső téri világítás és a színpadi világítás igény szerint egy helyről (ügyelő helye) kezelhető.

Gépészet

A felújítás során a jelenlegi férfi wc-t átalakítjuk, mert az – kis méreteinél fogva – nem felel meg az akadálymentesség követelményeinek. A színpad mögötti kiszolgáló terek részben új vizes berendezéseket kapnak.

A fűtés korszerűsítésekor az elavul, nagy átmérőjű, a térfalak előtt húzódó vezetékeket leszerelik, helyettük a nagyteremben a faltőkísérő lábazatba rejtett hőleadó elemek biztosítják a szükséges hőmennyiséget. A tervezett fűtés továbbra is a távfűtés része marad, de a kivitelezés előtt a szolgáltatóval időben fel kell venni a kapcsolatot.

Akadálymentesítés

Fontos, hogy az altemplomot valamilyen szinten akadálymentesíteni kívánjuk. Mivel a tervezett funkció az eredetivel azonos, így az átalakítás mértéke nem követeli meg a teljes akadálymentesítést. Tervünkben opcióként feltüntettük egy lépcsőnjáró szerkezet helyét. Ugyanakkor meg kell teremteni a belső helyiségek kapcsolatánál, a vizesblokk használatánál az akadálymentességhez tartozó elvárható helyzetet. Ennek megfelelően alakítottuk át a vizesblokkot, alakítottuk át a küszöböket és határoztunk egyes nyílások megszüntetéséről és átalakításáról, valamint a lépcsőn továbbra is használható lenne egy lehajtható rámpa.

Színház elrendezésTervezők

Építészet: JAHODA és PÁRICSY Építésziroda, Páricsy Zoltán, Wittinger Győző, Zwickl Teréz, Nagy Sándor
Felmérés: JAHODA és PÁRICSY Építésziroda, Dávid Magdolna, Parócai Imre, Bereczki Dávid
Épületgépészet: Hucker Csaba
Épületvillamosság: Tóth László, Kovács Sándor
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
Rehabilitáció: Pandula András
Színpadtechnika: Fleischer Zoltán
Költségvetés: Fái Zsuzsanna

 

 

 

Képgaléria a látványtervekkel: