A projekt címe: "Altemplom befejező stádium" valamint "Templom tető és bejárati lépcső teljes felújítása"

Szakmai beszámoló

 

Az altemplomot egyházi és világi zenei és színházi szervezetekkel együttműködve, rendezvények, kiállítások számára kívánja hasznosítani alkalmanként 200 fő ülőhellyel. Keresztyén közösségi vagy családi   összejövetelekre,  színházi rendezvényekre is alkalmas a 400 m2-es altemplomunk terme. 

A beázások feltárási munkálatai okán kaptuk meg a statikusi szakvéleményt, miszerint majdnem 1000 kg vas gerendákkal és zártszelvényekkel kell a külső templomlépcsőt megerősíteni annak érdekében, hogy ne szakadjon le, és a továbbiakban biztonságos közlekedést biztosítsunk rajta.

Ezt az igen komoly vasszerkezetet villamos szakemberekkel le kellett szakszerűen földelnünk. A vasszerkezetek alá álmennyezetet építettünk, melybe elhelyeztük a süllyesztett világítást.

A beázások következtében nemcsak a korábbi álmennyezet semmisült meg, de a mellékhelyiségek oldalfalai is sérültek, illetve az előcsarnok mennyezeti vakolása is leszakadt. Mindezeket szárítást követően levakoltuk, a mellékhelyiségeket 2.2 méter magasságig körben leburkoltuk. Az előcsarnok járófelületét magas kopásállóságú lapokkal burkoltuk le.

Az altemplom Dunára néző frontján található öt kerek ablakot kicseréltük. Ebből a két mellékhelyiségben található nyílászáró buktatható, az előcsarnokban levők fixek. Az altemplom múltját idéző – raktár volt sokáig – fém bejárati ajtót kicseréltük egy fa nyílászáróra, aminek anyaga, és mintázata a templom főbejárati ajtajaira hasonlít.

Az altemplomban nonprofit rendezvények mellett tervezünk egyéb kulturális tevékenységeket, melyeken a befolyt összeg nagy segítséget adna egyházközségünk költésgvetésében. Nagy reménységünk van abban, hogy altemplomunk gondos üzemeltetésének eredményeként elkerülhetnénk a további, egyéb támogatások igénylését.

Az altemplomi munkálatok mellett jelentős összeget költöttünk a templomtornyunk felújítási munkálataira is. A teljes felújítási költsége kb. egyharmadát biztosította a pályázat ezen része. Ebből az összegből tudtuk a tornyot felállványoztatni, és a régi vakolat egy részét leveretni.