Szabó András: A rejtőzködő bibliafordító – Károlyi Gáspár

Ki volt Károlyi Gáspár? Nagyon keveset tudunk róla: úgy tűnik azért, mert szándékosan a háttérbe vonult. Még neve írásmódja sem biztos: nem tudjuk, hogy a bibliakiadások címlapjának higgyünk-e, amelyek a 17. század vége óta „Károli"-ként nevezik meg, vagy gönci szobrának feliratát vegyük alapul, ahol „Károlyi" olvasható.

A nehézségek ellenére mégis van mire támaszkodni, mivel a 19. század végének kutatása összegyűjtötte a legalapvetőbb adatokat; a vizsolyi Biblia megjelenésének háromszázadik, háromszázötvenedik és négyszázadik évfordulója pedig ébren tartotta a tudomány, illetve a szélesebb közvélemény érdeklődését. A 20. század végén és a 21. század elején új források is előkerültek, s ez lehetővé teszi, hogy minden eddiginél alaposabb képet kaphassunk a „rejtőzködő bibliafordítóról".

Kálvin Kiadó, 2012. 1400 Ft

Varga Gyöngyi: Remény s ég

Áldásmondatok következnek majd egymás után, ha ezt a kis könyvet lapozgatjuk. Áldások keresőknek, Istenre várakozóknak, másokért küzdőknek és áldást továbbadóknak. Áldások szomorkodóknak és megbékélt lelkű embereknek. Biztató mondatok, amelyeket Isten talán belesimogat életünk barázdáiba, hogy szépségre, mélységre és békes­ségre találjunk. És aztán azt se feledjük: a reménység emberei vagyunk. Áldottak, jók – valóságosan élők. Olyan emberek, akik nap mint nap, újra és újra meglátják Isten jóságát az élők földjén. A nagysikerű Áldáskönyv folytatása.

Luther Kiadó, 2011. 1790 Ft