Huszár Pál: A presbiteri tisztségről

Dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház nem lelkészi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka a presbiteri tisztségről közérthető formában ír jelenlegi és leendő presbitereknek, azzal a céllal, hogy segítsen visszaállítani ennek a tisztségnek a méltóságát, a tekintélyét és a fontosságát.
Bízom abban, hogy ez a könyv eléri célját: rehabilitálja a presbiteri tisztséget, ugyanakkor elindít egy eszmélődést, amely a presbiteri tiszt még biblikusabb és gyakorlatibb újragondoláshoz vezethet egy igen megváltozott világban. A gyakorlatban ugyanis számos olyan kérdés előkerül, amelyről „nem illő” beszélni, de amely a lelkész és a presbitérium viszonyában, a lelkészi végzettségre vonatkozó „hivatalos szakértelem” elismertsége tekintetében, a paritás kérdése ügyében, az egyházvezetés, a végrehajtás problematikáját illetően egyre erőteljesebben felmerül. Miközben vitathatatlan és sok évszázada megtapasztalt az a tény, hogy a nem lelkészi tisztségviselőink hite, elhivatottsága, saját területük szakértelme nélkülözhetetlen az Isten országa építésében, ám hogyan tudnánk még jobban, Istennek tetszőbben, saját határainkat is tiszteletben tartva „együtt buzogni”? (Részlet Steinbach József, püspök ajánlásából)
Kálvin Kiadó, 2013. 900 Ft


Zsindelyné Tüdős Klára: Csizma az asztalon
Zsindelyné Tüdős Klára a két világháború között az Operaház jelmeztervezője, később színdarabot és filmet rendezett, híres divatszalonja volt, maga tervezte ruhákkal. 1941-ben megszervezte a Református Nőszövetséget. A háború alatt férjével emberek százainak adtak menedéket sváb-hegyi villájukban, majd amíg ki nem telepítették őket, ugyanott hitébresztő konferenciákat tartottak. Aki igazat akar hallani életről, hitről, asszonysorsról, egyházról és világról a második világháborús Magyarországon, nem fogja tudni letenni ennek az okos, szókimondó, nem mindennapi asszonynak az életrajzát.
Harmat Kiadó, 2013. 1500 Ft