Ökumenikus Világimanapi Istentisztelet a gyülekezetünkben

A gyülekezetünkben szolgáló Hálaadás Református Nőszövetség tagjai ez évben is lelkesen készültek az Ökumenikus Világimanap istentiszteletére. Lelkesedésünket tovább fokozta, hogy a már évek óta megtartott imaesteken résztvevő gyülekezeti nő- és férfitestvéreink is előre felajánlották az imaesti részvételt és szolgálataikat a felolvasásban.

Az Ökumenikus Világimanapot az 1870-es években a presbiteriánus gyülekezetek indították el. Évről-évre egyre több országban és különböző keresztény gyülekezetben, mára már 170 országban tartják minden év március hónap első péntekjén. Magyarországon 1985. évtől, gyülekezetünkben 2012 óta tartjuk meg, miután megalakult nőszövetségünk a Magyarországi Református Nőszövetség tagjaként.

Egyházközségünkben, mivel a péntek a gyermek- és ifjúsági foglalkozások napja, ezért a már több éve kialakult rend szerint az Imanapot követő hétfő este, ez évben március 6-án tartottunk meg. 

Az egész világ keresztény gyülekezetei számára minden évben más-más ország, kizárólag keresztény nőtestvérei és lelkésznői állítják össze az Imanap anyagát, amely az Istentiszteleten kívül tartalmazza az Imanapot előkészítő ország társadalmi berendezkedését, kultúráját, kincseit, gasztronómiát, szokásaikat, és mindazokat, amelyeket fontosnak tartanak országukról, és magukról elmondani a világban élő keresztény testvéreknek.

Idén az Imanapot a Fülöp-szigetek keresztény asszonyai, lelkésznői készítették elő, akik vezérigéjüknek Máté 20:1-16 szakaszát, a szőlőmunkások történetét választották, és az „Igazságtalanul bánok én Veled?” kérdés köré fűzték istentiszteletüket. A szervezők Isten gazdasági igazságosságát kívánták bemutatni a gazdasági egyenlőtlenséggel szemben, rávilágítva annak igazságtalanságaira a Fülöp-szigetek lakóinak élethelyzetén keresztül. Az imaesten a gyülekezeti testvéreinken kívül, meghívásunkra részt vettek az evangélikus és katolikus testvéreink is. Az istentiszteleti szolgálatokat Grendorf Péter nagytiszteletű úr a Kassák utcai evangélikus gyülekezet lelkésze, továbbá Baán Márton tiszteletes úr, gyülekezetünk beosztott lelkésze végezték, a gyülekezetünk nő- és férfitestvérek felolvasásával, valamint Berkesi Gábor nagytiszteletű úr zenei szolgálatával. 

Imaestünket Baán Márton tiszteletes úr a 67. zsoltár felolvasásával és imájával kezdte. Imájában a Tiszteletes úr hálát adott mindenért, hiszen minden Isten Atyai kezéből jön, és kérte Isten áldását az alkalmunkra.  Grendorf Péter nagytiszteletű úr igemagyarázatában, a Fülöp-szigetek asszonyai által elpanaszolt nehézségeinek ismeretében és liturgiában feltett kérdésekre válaszként elmondta, hogy minden népnek és embernek – közöttük nekünk is - megvannak a különböző nehézségeink, problémáink, amelyekre naponta várjuk a választ és a megoldást. A filippínó nőtestvérek által választott szőlőmunkásokról szóló példázat gazdájához hasonló a mennyek országa, amelynek Isten királyi uralma eljött hozzánk, közöttünk van, és az Úr valódi célt ad, ami felépít, megerősít bennünket. Rászorulunk az Ő kegyelmére. Elhív az Ő országába. A szőlősgazda hívására a szőlőmunkások nem gondolkodnak azon, hogy menjenek-e, vagy ne menjenek a reggeli órákban kialkudott egy dinár bérért dolgozni. Bár gondolhattak volna arra is már a délutáni órákban, különösen az utolsó órában munkába álló szőlőmunkások, hogy esetleg tréfát űz velük a gazda, de mivel ők is megkapták a hívást, így ellenvetés és gondolkodás nélkül mentek a hívó szóra. Minket is hív a gazda. Mégis hányszor vagyunk úgy, hogy nem mozdulunk a hívására. A szőlőmunkások példázatában nem a bérfeszültségről, nem a teljesítményről van szó, hanem az Úr igazságáról. Nekünk pedig kiváltságunk, hogy szolgálhatjuk az Urat és részesei lehetünk az Ő igazságának.

Az est zárásaként Baán Márton az efézusi levél 3. fejezetének 17-21. verseit olvasta fel, amely igeszakasz számunkra is irányt mutat: a hit által Krisztus lakozzék a mi szívünkben. Ismerjük és érthessük meg az Ő mérhetetlen, minden ismeretet felülhaladó szeretetét, jóvoltát, és így a Tőle elkért, bennünk munkálkodó erő szerint beteljesedjünk az Istennek egész teljességéig. Imaestünket szeretetvendégséggel zártuk, amelyen a nőszövetségi, valamint a többi felekezethez tartozó testvérekkel együtt, és külön-külön kisebb csoportokban, megízlelve az együttlét csodálatos érzését, még sokáig beszélgettünk a szolgálattevő testvéreink által készített finomságokkal gazdagon megterített asztalnál. 

Megköszönve a szolgálattevőknek, és az asszony, különösen a fiatal- és férfitestvérek szeretetteljes szolgálatait, hálát adunk az Úrnak, és megköszönjük azt a kegyelmét, hogy a világ mintegy 170 ország különböző keresztény vallásának számos közössége mellett, a Pozsonyi Úti gyülekezetben is megtarthattuk az Imaestet és a különböző felekezethez tartozó testvéreinkkel együtt imádkozhattunk.