Urunk Jézus Krisztus, drága Vőlegényünk, alázatosan szolgáló Királyunk, Életünk, Üdvösségünk, Megtartónk!

Olyan sok dolog köti le a figyelmünket, amelyek vágyként űznek, hajtanak, s aggodalomként nyugtalanítanak. Olyan sokszor próbálunk látszat-örömöknek hódolva megfeledkezni sok-sok szomorú pillanatunkról. Gyűjtjük a kincseket, földi gazdagságot áhítunk, de elviszi a tolvaj, szétrágja a moly, kifosztanak bennünket az egymást követő napok, s mi újra meg újra harcba szállunk, védekezni próbálunk, s megragadni, el nem engedni a múló gyönyört és haragos értetlenséggel tekintünk arra, ki figyelmeztet: van a beteljesült vágynál fontosabb és csodálatosabb. Van a Mennyben egy kincsestár, hova, ki kincseket gyűjt, örökkévaló gazdagságot nyer, amelyet nem vehet el tőlünk senki. Milyen jó, ha mennyben lehet a kincsünk, mert akkor – igéd szerint – menyben van a szívünk is!

Legnagyobb kincsünk pedig Te vagy, Megváltó Krisztusunk! Te vagy a Vőlegény, s egyházad a menyasszony, kit menyegzői lakomába hívsz gazdag királyságodba! Ünnepel Veled már e földön mindaz, ki közösséget talál Veled, megtapasztalja jelenléted, boldoggá teszi közelséged.

Ideje van ugyanakkor a böjtnek. Hiszen elvétetik a Vőlegény, s akkor böjtölni kell és imádkozni: mélyen magunkba nézni, gondolatainkat üressé tenni, s várni, kérni, hogy mutasd meg magadat!

Szenvedő, Megfeszített Krisztusunk, ki letetted értünk az életedet, s újra felvetted győzedelmesen: irgalmazz nékünk kegyelmesen! Légy meghallgatója csöndes bűnvallásainknak, s tégy szabaddá! Tégy szabaddá mindattól, mi leköt, megköt, láncra ver: mikor életem börtönben hever, vágyaim, indulataim, önérzetességem rácsai mögött! Add, hogy elfogadjam szegénységemet, hogy Te, ki gazdag lévén szegénnyé lettél, meggazdagíthasd életemet! Add, hogy lecsendesítsem a bennem csapongó érzéseket, s érezzem oly erős, oly kikezdhetetlen, oly hűséges, oly irgalmas, oly megtartó, oly megbocsátó, oly megszabadító szeretetedet! Add, hogy szelídséget és alázatosságot tanulva tőled, lehessek mindenek szolgálatára, követve Uram példáját!

Állíts meg egy csendes percre, hogy elmondhassam: szeretlek Uram, s tudom, szeretetedből élek. Te, a Hatalmas, megosztod velem, a kicsivel, gazdagságodat! Erősítsd bennem azért a bizalmat, hogy követésedre odaszentelve magamat magasztalhassalak!

Dicsérlek téged, Királyomat, Ég és Föld Mindenható Urát, társamat, ki házadba fogadsz, s engem megáldasz! Magasztaltassék neved most és minden időben! Ámen.